Кога е оптималното време за закупуване на зимни гуми?

публикувана

Зимата е периодът, който изисква специална подготовка на автомобила, за да се гарантира безопасността и комфорта при шофиране по заледени и заснежени пътища. Един от ключовите елементи на тази подготовка е изборът на подходящи зимни гуми.
 
Кога е оптималното време за закупуване на зимни гуми?
 
В България, законът за зимни гуми не задължава шофьорите да използват зимни гуми при наличие на сняг или лед по пътя, както и когато температурата трайно спадне под 7 градуса по Целзий. Най-доброто време за закупуване на зимни гуми е между септември и ноември. Тогава пазарът е най-активен, предлагането е разнообразно и можете да се възползвате от по-добри оферти преди настъпването на зимния сезон.
 
Защо не трябва да шофираме с летни гуми през зимата?
 
Летните гуми са изработени от по-твърди каучукови смеси, които се втвърдяват при ниски температури. Това води до значително намаляване на сцеплението, увеличаване на спирачния път и повишен риск от инциденти. Зимните гуми, от друга страна, са изработени от по-меки смеси и имат специфичен грайфер с множество ламели, които осигуряват по-добро сцепление на заледени и снежни пътища.

 
Предимствата на зимните гуми
 
Зимните гуми са специално проектирани да осигурят максимална безопасност и контрол при шофиране в зимни условия. Те предлагат по-добро сцепление на студени, заледени и заснежени повърхности, като същевременно намаляват риска от аквапланинг при преминаване през мокри или кални участъци. Зимните гуми също така предлагат по-кратък спирачен път, което може да се окаже жизненоважно в критични ситуации.
 
Алтернатива ли са всесезонните гуми?
 
Всесезонните гуми могат да бъдат практичен избор за шофьори, които карат главно в градски условия и в райони с мека зима. Въпреки това, те не могат да осигурят същото ниво на сцепление и безопасност като зимните гуми при екстремни зимни условия. Ако често шофирате в тежки зимни условия или изминавате много километри, препоръчително е да инвестирате в комплект зимни гуми.
 
Колко дълъг е животът на зимните гуми?
 
Животът на зимните гуми зависи от множество фактори, като качеството на гумите, условията на шофиране и поддръжката. Обикновено зимните гуми могат да издържат около 4-5 сезона, при условие че се използват и съхраняват правилно. Важно е да следите дълбочината на протектора – законовата минимална дълбочина е 1.6 мм, но се препоръчва смяна при достигане на 3-4 мм, тъй като с намаляване на дълбочината на грайфера се намалява и ефективността на гумата в зимни условия.
 
Заключение
 
Подготовката на автомобила за зимния сезон започва с избора на правилните гуми. Инвестицията в качествени зимни гуми не само ще ви осигури по-безопасно шофиране, но и ще ви даде увереност на пътя, независимо от зимните условия. Не чакайте първия сняг – подгответе се навреме и се възползвайте от най-добрите оферти за зимни гуми през есента.


Сподели в